Jak przygotować sernik z dyni?
Jak przygotować sernik z dyni?
Dynię można wykorzystywać do różnych rzeczy – do dań obiadowych oraz do podwieczorków. Jeśli jest się wielbicielem serników, można wznieść je na nowy poziom, przygotowując sernik z dyni, lepszy nawet niż tradycyjny, a prosty w wykonaniu. Będzie to nie tylko miły podwieczorek, ale również dobre urozmaicenie wśród dotychczasowych przekąsek.
Potrzebne składniki
Wykonanie smacznego sernika jest możliwe, jeśli zawczasu zbierze się niezbędne produkty. Potrzebne są składniki do wykonania spodu ciasta oraz masy. Na spód potrzebne będzie:
* 200 g ciasteczek korzennych,
* 50 g masła,
* 1 łyżka kakao.
Z kolei do wykonania masy należy przygotować:
* 1 kg sera do serników (w wiaderku),
* 560 g piure z dyni,
* 375 ml słodzonego mleka skondensowanego,
* 3 jajka,
* 3 żółtka,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżeczka cynamonu.
Do wykonania piure wystarczy 1 mała dynia.Krok pierwszy
Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić na części. Pozbyć się środka z pestkami, a miąższ pokroić na kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40 – 50 minut. Dynia ma zmięknąć. Gdy do tego dojdzie, można wyjąć ją z piekarnika i przełożyć do blendera. Zmiksować, uzyskując piure.
Krok drugi
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie zmiażdżyć ciasteczka w malakserze, a następnie dodać do masła. Wsypać kakao i wymieszać całość. Uzyskaną papką wyłożyć dno tortownicy, dociskając ją do ścianek foremki. Wstawić do lodówki.
Krok trzeci
Wszystkie składniki na masę serową włożyć do szerokiej miski i zacząć mieszać przy pomocy miksera. Masa ma być gładka i jednolita, jednak nie należy mieszać za długo, gdyż niepotrzebnie się napowietrzy. Przelać substancję na schłodzony spód. Wyrównać jej powierzchnię.
Krok czwarty
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na jego spód postawić naczynie z wodą, które parując podczas pieczenia, będzie nawilżało sernik. Włożyć formę do piekarnika i przez minut 15 piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 160 stopni i piec kolejne 60 minut.Po upieczeniu ostudzić, włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin. Dopiero po tym czasie podawać.