Jak przygotować lampion z klementynki?
Jak przygotować lampion z klementynki?
Żeby stworzyć ciekawy lampion, wcale nie trzeba znać się na termicznej obróbce szkła czy metalu. A zazwyczaj właśnie te dwa materiały przychodzą nam na myśl jako pierwsze skojarzenie z tym słowem. Okazuje się, że nawet prozaiczne rzeczy można przerobić na coś niesamowitego. W sieci znajdziesz wiele pomysłów, które pomogą ci przygotować lampion np. ze słoików. Okazuje się jednak, że nie tylko trwałe przedmioty nadają się do przerobienia. Weźmy na ten przykład papier – jest łatwopalny, można go w prosty sposób zniszczyć, ale mimo wszystko robi się z niego wiele ozdób. A co z owocami? Ciasto, sałatka, przetwory... Jednak nawet one potrafią nie raz zaskoczyć. Można je przecież wykorzystać do stworzenia biżuterii – na pewno widzieliście kiedyś jakąś młodą dziewczynę, której uszy zdobiły wysuszone cytrusy. Nie jest to dziś już nic nadzwyczajnego. Lampiony z owoców? To brzmi ciekawie. Okazuje się, że bardzo łatwo można przeobrazić klementynki we wspaniałe lampiony, które umilą wspólny wieczór z ukochaną osobą. Jakie są plusy takiej ozdoby? Przede wszystkim przepięknie pachną, przez co w całym pomieszczeniu będzie unosił się ich wspaniały aromat. Po drugie, dyskretnie rozświetlą pokój, nadając mu nieco tajemniczy wygląd. Po trzecie i dla wielu z was najważniejsze – są niezwykle proste w przygotowaniu. Jak więc zrobić ten nietypowy lampion? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Do przygotowania tych nietypowych lampionów będą ci potrzebne:
Przygotowanie
Najważniejsze jest przygotowanie miejsca pracy. Dzięki temu nie będziesz później mieć zbyt wiele do posprzątania, co jest bardzo ważne w przypadku, gdy planuje się kolację-niespodziankę. Najlepiej pracować przy stole w kuchni – osobiście uważam, że jest najłatwiejszy do uprzątnięcia. Zabezpiecz jego powierzchnię starymi gazetami lub jakąś ścierką. Następnie przygotuj sobie klementynkę oraz ostry nożyk do owoców.
Rozcinanie skórki
Chwyć owoc i bardzo ostrożnie przetnij jego skórkę. Nacięcie powinno biegnąć dookoła w poziomie. Coś jak równik ziemski. Pamiętaj o tym, że nie przecinasz samego owocu, a jedynie jego skórkę - to bardzo ważne.
Usuwanie górnej części skórki
Następnie musisz ściągnąć górną połowę skórki. Postępuj przy tym bardzo ostrożnie, gdyż bardzo łatwo możesz ją uszkodzić. Niestety potargana skórka do niczego ci się nie przyda i będziesz musiał wziąć kolejny owoc. Będzie ci łatwiej, jeżeli podważysz łupinkę palcami, ale zachowaj przy tym ostrożność.
Usuwanie dolnej części skórki
W ten sam sposób ściągnij pozostałą część skórki. Nie usuwaj białego ogonka, dookoła którego znajdują się kawałki owoców. Znajduje się na środku na dole skórki. Jeżeli odetniesz go, niestety, ale będziesz musiała rozpocząć swoją pracę od nowa, gdyż jest on bardzo ważnym elementem przyszłego lampionu.
Odwijanie skórek
Po ściągnięciu łupinki będą zwrócone ku górze białą stroną. Musisz więc wywinąć je z powrotem do środka.
Wycinanie gwiazdy
Następnie sięgnij po nożyk i w górnej połowie wytnij gwiazdkę, a potem usuń ten fragment.
Wlewanie oliwy
Do dolnej połowy skórki nalej oliwy. Powinna wypełnić lampion na około 1/3 jego wysokości, innymi słowy, nie może jej być zbyt wiele.
Namaczanie białego ogonka
W tym kroku dowiesz się nareszcie, czemu ten biały ogonek był taki ważny. We wlaniu oliwy do dolnej połowy skórki chodziło głównie o to, by można było namoczyć właśnie ten element. Powinien być jak najlepiej nasączony tą substancją, dlatego też możesz przechylać łupinkę pod różnymi kątami, żeby oblała go ze wszystkich stron. To najtrudniejsza część projektu, gdyż ogonek będzie knotem lampionu, więc musi się jak najlepiej palić.
Próba zapalenia knota
Gdy skończysz moczyć ogonek, sprawdź, czy nadaje się już na knot. W tym celu zapal zapałkę i spróbuj go zapalić. Musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż niekoniecznie uda ci się to za pierwszym razem. Gdy kolejna, 7 – 8 próba z rzędu się nie powiedzie, niestety będziesz musiała powtórzyć cały proces namaczania go w oliwie.
Składanie lampionu
W momencie, gdy uda ci się zapalić knot, możesz przejść do składania lampionu w całość. Delikatnie załóż górną część skórki na dolną i gotowe.