Jak przygotować dobre kluski z makiem?
Jak przygotować dobre kluski z makiem?
Jedną z tradycyjnych potraw, która powinna pojawić się na wigilijnym stole, są kluski z makiem. Mają one bogaty symbolizm, ale przede wszystkim są smaczne. Nie w każdym regionie Polski są tak samo popularne, jednak jeśli jeszcze nie jadało się ich, warto spróbować, korzystając z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Wigilijne kluski z makiem wymagają zebrania odpowiednich składników, najlepiej jak najlepszej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 30 dag makaronu,
* 20 dag maku mielonego,
* 10 dag rodzynek,
* 10 dag orzechów,
* 2 łyżki miodu,
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
* 1 olejek migdałowy,
* skórka pomarańczowa (do dekoracji).Pierwszy krok
Do dużego garnka nalać wody. Osolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżeczkę oleju, żeby makaron nie przyklejał się do naczynia. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować go przez 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu.
Drugi krok
Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Dodać do niego zmielony mak. Można kupić również nie zmielony, jednak wtedy traci się czas na mielenie, które trzeba przeprowadzić przynajmniej trzykrotnie.
Trzeci krok
Zaraz po maku dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę, olejek migdałowy, miód. Wymieszać delikatnie całość, aby makaron był pokryty makiem i dodatkami. Na zakończenie ozdobić całość skórką pomarańczową. Staropolski przysmak jest gotowy i z pewnością zadowoli podniebienie każdego biesiadnika.