Jak konserwować kuchenne deski do krojenia?

Opiekun artykułu: amerse
Advertising
Jak konserwować kuchenne deski do krojenia?

Jak konserwować kuchenne deski do krojenia?

Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni. Na ogół jest ich kilka – jednej używamy do krojenia pieczywa, drugiej do warzyw, na trzeciej przygotowujemy mięso i ryby. Deski należy utrzymywać w czystości, gdyż zaniedbania w tym względzie mogą spowodować poważne zatrucie. Deski jednak niszczą się, pozostają na nich ślady po nożu, przechodzą zapachem przygotowywanej żywności. Wiele osób rezygnuje z tradycyjnych, drewnianych desek do mięsa, i wybiera nowoczesne: plastikowe, szklane, silikonowe albo granitowe czy marmurowe. Czy dzięki nowym materiałom łatwiej jest zachować higienę w kuchni? Z naszego artykułu dowiesz się, które deski są najlepsze i jak o nie dbać.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Drewnianych desek nie należy moczyć w wodzie, ponieważ mogłyby ulec zniszczeniu.

Ostrzeżenia:

Ponieważ deski do krojenia mają kontakt z żywnością, nie można ich dezynfekować środkami chemicznymi.

  • Jaka deska jest najlepsza?

    Jaka deska jest najlepsza?

    Z badań naukowych wynika, że kuchenna deska, na której przygotowuje się mięso, jest wspaniałym siedliskiem dla groźnych bakterii. Dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie mycie i dezynfekowanie. Warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki materiał najlepiej nadaje się na tego typu sprzęt kuchenny. Wydawałoby się, że najmniej higieniczna jest deska drewniana, ponieważ drewno ma niejednolitą strukturę i jest porowate. Najłatwiejsze do dezynfekcji i najmniej sprzyjające rozwojowi bakterii powinny z kolei być deski szklane z racji swojej gładkiej, nieprzepuszczalnej powierzchni. Okazało się jednak, że jest zupełnie odwrotnie. Najmniej bakterii znajduje się na deskach drewnianych, a najwięcej – na plastikowych, szklanych czy kamiennych. Im gładsza powierzchnia, tym bardziej ekspansywne są bakterie. Tak więc najzdrowsze są deski drewniane. Są także najlepsze – szybko schną, pasują do wystroju typowych kuchni, nie tępią się na nich noże. Szczególnie warto polecić deski bambusowe, dębowe i z drewna bukowego.

  • Deski z plastiku

    Deski z plastiku

    Plastikowe deski kuchenne są ładne i kolorowe. Nie wchłaniają zapachów i łatwo jest je umyć, można także myć je w zmywarce. Niestety, w czasie użytkowania bardzo szybko się niszczą. Na ich powierzchni pojawiają się trudne do wyczyszczenia rysy i deska wymaga wymiany. Na deskach z tworzywa gromadzi się dużo bakterii.

  • Deski szklane i kamienne

    Deski szklane i kamienne

    Gładkie deski szklane bardzo łatwo umyć, schną szybko i nie wchłaniają zapachów. Są bardzo kolorowe i nie rysują się. Można na nich stawiać gorące naczynia, co zwiększa ich funkcjonalność. Po jednej stronie mają gumowe podkładki, dzięki czemu stoją stabilnie na blacie kuchennym. Na szklanych deskach tępią się jednak noże. Dość łatwo je stłuc, a poza tym gromadzą się na nich liczne bakterie.

    Bardzo trwałe i również odporne na zarysowania są deski kamienne. Nie chłoną one zapachów. Natomiast szybko tępią się na nich noże, a same deski ślizgają się podczas krojenia. Nie należy na nich rozbijać mięsa.

  • Jak myć deski drewniane?

    Jak myć deski drewniane?

    Deski można myć gąbką w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Raz w tygodniu powinno się je przetrzeć olejem spożywczym albo oliwą z oliwek, żeby natłuścić drewno, co zapobiega wchłanianiu wody. Przykre zapachy i przebarwienia można usunąć za pomocą cytryny (zamiast zmywakiem myjemy deskę połówką cytryny). Zapachy usuwa również ocet, wystarczy spryskać nim deskę.

  • Jak dezynfekować deski drewniane?

    Jak dezynfekować deski drewniane?

    Do oczyszczenia i dezynfekcji deski można użyć soli. Inny sposób to spryskanie deski roztworem sody oczyszczonej (jedna łyżeczka na pół litra ciepłej wody). Można też zastosować rozcieńczoną wodę utlenioną. Po zdezynfekowaniu deski należy ją umyć i wysuszyć.

  • Czego nie należy robić z drewnianą deską?

    Przede wszystkim unikamy mycia ich w zmywarce. Bakterie wnikają wtedy głębiej w strukturę drewna. Nie należy ich również namaczać w wodzie, mogłyby od tego popękać. Po umyciu i wytarciu nie należy deski od razu chować, powinna poleżeć na blacie kuchennym na suchej ściereczce i dokładnie wyschnąć.