Zaskakujące sposoby wykorzystania białka
Zaskakujące sposoby wykorzystania białka
Jajko to coś więcej niż produkt spożywczy i warto zdawać sobie z tego sprawę. Poza smażeniem i gotowaniem można wykorzystać je również do zupełnie innych czynności. Dotyczy to przede wszystkim białka, które może stać się dobrym środkiem czyszczącym w czasie domowych porządków.
Czyszczenie żelazka
Ubite na sztywną pianę białka – wystarczy z 1 jajka – z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli nadają się bardzo dobrze do czyszczenia przypalonego żelazka. Należy posmarować nią całą powierzchnię żelazka, pozostawić na 15 minut i spłukać letnią wodą.
Czyszczenie srebra
Srebrne sprzęty, miski, ramki, sztućce, na których pojawił się brud oraz ciemny nalot, można z powodzeniem wyczyścić pianą z białek. Wystarczy ubić je na sztywną masę, a następnie czyścić nią przedmioty, delikatnie wcierając w powierzchnię bawełnianą ścierką. Koniecznie trzeba uważać, aby nie porysować czyszczonych rzeczy.
Czyszczenie złoceń
Złocone ramy albo klamki często pokrywają się brudem. Zamiast szorować je środkami chemicznymi, można ubić pianę z 1 białka (lub większej ilości, w zależności od wielkości przedmiotu do czyszczenia) i dodać do niej 1 łyżeczkę środka czyszczącego, np. ACE. Następnie maczając ścierkę w białku, usuwać zabrudzenia.
Pomoc dla kwiatów
Gdy zauważy się, że kwiat w doniczce więdnie i wygląda słabo, można podlać go białkiem z jajka. Zawiera ono bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin, które są w stanie wspomóc roślinę. Odzyska ona dawną witalność i nie uschnie.
Czyszczenie skóry
Aby skórzana torebka odzyskała swój blask i była odpowiednio zadbana, również można użyć białka z jajek. Wystarczy najpierw przemyć torebkę wilgotną szmatką nasączoną octem. Po wysuszeniu należy nałożyć na nią ubite białko z 2 – 3 kroplami terpentyny. Kiedy białko już całkiem wyschnie, cały przedmiot trzeba delikatnie wyczyścić miękką szmatką.
Klej z białka
Lepkie białko może stanowić również dobry klej do sklejania papieru, a nawet srebrnych elementów. Żeby go wykonać, wystarczy białko z 1 jaja, 1 łyżka wody oraz 2 – 3 krople octu. Całość należy zmieszać ze sobą, przelać do butelki i korzystać w razie potrzeby.