Walentynkowe ciasto w kształcie serca
Walentynkowe ciasto w kształcie serca
Walentynki zachęcają do przygotowania czegoś apetycznego ukochanej osobie. Ciasto w kształcie serca może stanowić zarówno dobry prezent dla ukochanego lub ukochanej, jak również urozmaicenie walentynkowego spotkania. Poza formą w kształcie serca do jego wykonania przydaje się również odpowiedni przepis.
Przydatne składniki
Ciasto w kształcie serca wymaga przygotowania niezbędnych elementów, z których może powstać gładka masa. Należą do nich:
* 8 kostek gorzkiej czekolady,
* 100 g masła,
* 1/2 szklanki kakao,
* 1/2 szklanki wody,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 szklanki mleka,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 jajka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego.
Poza składnikami na ciasto należy przygotować również formę do pieczenia. Najłatwiej uzyskać serduszko dzięki formie w kształcie serca, jednak jeżeli się jej nie posiada – nic straconego. Równie dobrze sprawdza się forma kwadratowa i okrągła. Ciasto należy wówczas rozdzielić po połowie do każdej, a po upieczeniu przeciąć okrągłe ciasto na pół i dołożyć do boków kwadratowej części tak, żeby tworzyły serce.Etap pierwszy
Kostki czekolady należy połamać na jak najmniejsze części, wrzucić do garnka, po czym dosypać kakao. Wodę należy doprowadzić do wrzenia i dodać do składników, a następnie mieszać, póki czekolada nie roztopi się i całość nie będzie stanowiła gładkiej masy. Masę pozostawić do ostygnięcia.
Etap drugi
W dużej misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Najlepiej, aby nie było widać drobinek cukru. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać albo zmiksować, aż masa będzie jednolita i pojawią się na niej pęcherzyki powietrza. Oznacza to, że jest gotowa do przesiania do formy i upieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać od 40 do 50 minut.
Etap trzeci
Ciasto można podawać na różne sposoby – oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem, polać roztopioną czekoladą i ozdobić owocami. Można również przygotować krem i pokryć nim całą powierzchnię deseru. Do przygotowania kremu wystarczy przygotować:
* 3 łyżki cukru pudru,
* 500 ml śmietany kremówki.
Schłodzoną kremówkę należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie dekorować tort z wierzchu lub przekroić i posmarować kremem środek kakaowego serca.