Jak przygotować tiramisu w kształcie serca na walentynki?

Opiekun artykułu: figurniak
Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Jak przygotować tiramisu w kształcie serca na walentynki?

Jak przygotować tiramisu w kształcie serca na walentynki?

Świętowanie Dnia Zakochanych z ukochaną osobą to wyjątkowa przyjemność. Warto uczcić ten dzień nie tylko wspólną kolacja, ale również deserem, zjedzonym razem na jej zakończenie. Bardzo dobrą słodkością jest deser tiramisu, smaczny i elegancki, któremu można nadać kształt serca, podkreślając wyjątkową okazję.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Ciasto tiramisu wymaga przygotowania większej ilości składników, ponieważ poza samym biszkoptem niezbędne jest wykonanie także kremu oraz ponczu do nasączenia ciasta. Sama podstawa biszkoptowa nie jest wymagająca, potrzebne jest do niej jedynie:
    * 6 jaj,
    * 80 g mąki pszennej,
    * 100 g cukru.
    Do kremu niezbędne jest nieco więcej składników, które powinny być świeże, żeby krem był bardzo puszysty. Są to:
    * 750 g serka mascarpone,
    * 10 żółtek,
    * 200 g masła,
    * 100 g cukru pudru,
    * 50 g cukru waniliowego.
    Jego przygotowanie wymaga cierpliwości i delikatności, ale warto, ponieważ im bardziej puszysta masa, tym lepszy smak tiramisu.Niezbędnym elementem jest również poncz, którym trzeba nasączyć biszkopty. Żeby nie zawieść się jego smakiem, warto wykorzystać sprawdzoną recepturę, do której potrzebne są:
    * 150 ml likieru amaretto,
    * 500 ml wody,
    * 20 ml spirytusu,
    * 40 g kawy rozpuszczalnej.
    Niezbędna jest również tortownica w kształcie serca do nadania ciastu odpowiedniego kształtu.

  • Pierwszy etap

    Na początku przygotowywania tiramisu trzeba zadbać o odpowiedni, smaczny biszkopt. Żeby to osiągnąć, należy połączyć ze sobą jaja, cukier i mąkę. Wiele przepisów mówi, aby łączyć od razu trzy składniki, lecz lepszy efekt uzyska się, ubijając najpierw cukier z jajkami na puszystą masę, a następnie dodając mąkę. Biszkopt będzie lżejszy i jaśniejszy. Po przygotowaniu masy należy wlać ją do oprószonej papierem formy w kształcie serca i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. W tym czasie można przygotować poncz. Kawę należy zalać zagotowaną wodą, a następnie dodać pozostałe składniki i zamieszać. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy przeciąć je w poprzek na 3 części. Używając łyżeczki, nasącza się je ponczem.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. Na początku należy utrzeć żółtka, masło oraz oba rodzaje cukru na gładką masę, w której nie widać już drobinek cukru. Po uzyskaniu takiej konsystencji dodaje się serek, cały czas mieszając. Gdy serek i masa połączą się, krem jest gotowy, można użyć go do posmarowania ciasta. Najpierw smaruje się jedną część od strony nasączonej ponczem, układa na niej drugą, znów nakłada serek i układa ostatnią część, tworząc piętrowe serce. Również ona powinna być posmarowana kremem, a przed podaniem posypana kakao.