Romantyczne muffiny na walentynki
Romantyczne muffiny na walentynki
Ładnie ozdobione, podane na eleganckim talerzu lub zapakowane w folię muffinki mogą być dobrym prezentem na walentynki dla każdego, kto lubi słodycze. Nie są trudne do przygotowania, jednak wymagają odrobiny czasu, który warto poświęcić, chcąc zrobić przyjemność ukochanej osobie.
Potrzebne składniki
Żeby babeczki wyszły pyszne i miękkie, potrzebne są odpowiednie składniki. Jest ich sporo, chociaż łatwo znaleźć je w każdym sklepie. Niezbędne są:
* 170 g masła,
* 450 g cukru,
* 450 g mąki pszennej,
* 60 g kakao,
* 2 żółtka,
* 3 jaja,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 180 ml maślanki,
* 180 ml śmietany 18%,
* czerwony barwnik spożywczy.
Przygotowane dzięki tym składnikom muffinki można podawać posypane jedynie cukrem pudrem, jednak lepiej smakują z kremem, do którego przygotowania niezbędne są:
* 480 ml mleka,
* 70 g mąki pszennej,
* 450 g masła,
* 450 g cukru,
* szczypta soli,
* 2 łyżeczki esencji waniliowej do pieczenia.Pierwszy etap
W jednej misce należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej jajko i żółtka wymieszać ze sobą, a następnie powoli dodawać do masy z masłem i ucierać do momentu, aż będą tworzyły jedną, puszystą całość. Warto mieszać na tyle długo, żeby nie było widać drobinek cukru.
Drugi etap
Suche składniki trzeba połączyć ze sobą, a w drugiej misce zmieszać razem śmietanę, maślankę oraz barwnik. Do masła powoli dodawać suche elementy i miksować przy pomocy robota kuchennego albo blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dołączyć masę z maślanki i znowu miksować. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, należy przelać ciasto do papilotek i włożyć do pieca na 25 – 30 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza.
Trzeci etap
W czasie gdy muffinki są w piekarniku, można rozpocząć przygotowanie kremu. Do garnka wlać mleko i wsypać mąkę, a następnie podgrzewać aż do momentu, gdy całość zacznie przypominać budyń. Odstawić do ostygnięcia, po czym dokładać kolejne składniki – cukier puder oraz mleko, kawałek po kawałku – i ucierać je na najmniejszej mocy miksera. Gotowy krem nakłada się na babeczki łyżką lub przy pomocy szprycy cukierniczej.