Pyszna jesienna zupa z suszonych grzybów

Opiekun artykułu: decu
Advertising
Pyszna jesienna zupa z suszonych grzybów

Pyszna jesienna zupa z suszonych grzybów

Zebrane albo zakupione jesienią grzyby leśne często nie są zjadane od razu. Zazwyczaj suszy się je i przechowuje na zimę, chociaż nie raz, już po krótkim leżakowaniu wysuszonych grzybów, część z nich jest przeznaczana do zupy. Dla wielu osób zupa grzybowa to symbol końca jesieni. Gorąca, aromatyczna, pachnąca lasem, smakuje wyjątkowo, jak żadne inne danie.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Zanim zacznie się gotowanie, trzeba przygotować pełen zestaw produktów niezbędnych do wykonania posiłku. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 1 szklanka grzybów suszonych,
    * włoszczyzna (1 korzeń pietruszki, 2 marchewki, 1/2 selera),
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 cebula,
    * 2 łyżki śmietany 12%,
    * pieprz,
    * ziele angielskie,
    * liść laurowy,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Zagotować 1,5 szklanki wody. Zalać nią grzyby i pozostawić na 15 – 30 minut, żeby dobrze zmiękły. Następnie przelać całość do garnka i zagotować leśny przysmak w tej samej wodzie, w której był moczony. Powinny stać się całkiem miękkie, jednak nie wolno dopuścić do tego, by zmieniły się w papkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Włoszczyznę dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pozbawić łupinek. Bardzo drobno posiekać.W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na nim czosnek wraz z cebulą. Gdy do tego dojdzie, wrzucić włoszczyznę. Smażyć całość przez 1 minutę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do warzyw dolać 2 szklanki ciepłej wody. Doprawić zielem angielskim, 2 listkami laurowymi, pieprzem oraz solą. Przykryć garnek i gotować wywar na niewielkim ogniu. Wywar powinien intensywnie pachnieć warzywami.Po 50 minutach, gdy warzywa będą bardzo miękkie, można je wyjąć i odłożyć na bok albo posiekać i dodać z powrotem do wywaru.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Miękkie grzyby pokroić w paski. Razem z wodą, w której się gotowały, dodać je do jarzynowego wywaru i gotować 10 minut. Aby zabielić zupę, należy do kubeczka przełożyć 2 łyżki śmietany i dolać 1/2 chochelki wywaru. Wymieszać, po czym dodać śmietanę do zupy, intensywnie łącząc ją z wywarem. Gotować jeszcze 5 minut.Gotową zupę przelewać do miseczek. Podawać ze świeżym chlebem. Można dodatkowo posypać natką pietruszki.

Popularne tagi
  • chleb
  • krok po kroku
  • pomył
  • skarpeta na prezenty
  • list do świętego mikołaja
  • czego nie podawać psu do jedzenia
  • kartki ręcznie robione
  • przekąska dla mikołaja
  • sposób zapakowania prezentu
  • papieroplastyka
  • solenizant
  • prezent na ostatnią chwilę
  • klej
  • nalewka
  • pomysły na ozdoby świąteczne