Przepis na wigilijną kapustę z grochem
Przepis na wigilijną kapustę z grochem
Każdy z nas ma swoje ulubione wspomnienia, które oscylują wokół świąt. Czasem związane są one z przybyciem Świętego Mikołaja, innym razem z rodziną atmosferą, ale wielu z nas Wigilia oraz Boże Narodzenie przywodzą na myśl w pierwszej kolejności słone lub słodkie smaki. Są to uszka z wigilijnym barszczem czerwonym, makowiec zjadany po uroczystej wieczerzy, śledziki pod pierzynką z cebuli oraz śmietany… Można by tak wymieniać bez końca, gdyż każdy ma swój ulubiony przepis. Jedną z potraw, która zapewne zdecydowanej większości z nas kojarzy się tylko i wyłącznie z Bożym Narodzeniem, jest pyszna kapusta z rozpływającym się wręcz grochem. Jeśli pamiętasz ją z dzieciństwa, a teraz chciałabyś ją przygotować, to bardzo dobry pomysł. Sprawdź koniecznie przepis na nią.
Moczenie grochu
Aby groch szybko ugotował się do miękkości, musisz najpierw go namoczyć w zimnej wodzie. Najlepiej zrobić to na całą noc, choć wystarczy także, jak będzie on leżał w wodzie tylko kilka godzin. Pamiętaj, żeby nalać trochę więcej wody, niż tyle, ile jedynie zakryłoby groch (około 3 centymetry nad grochem).
Płukanie kapusty
Niektórzy w ogóle omijają ten krok, jednak są to wielbiciele bardzo kwaśnych smaków. Lepiej jest przepłukać kapustę, gdyż powinien być w niej wyczuwalny także groch, a kwaśność odebrałaby potrawie jej charakterystyczny smak. Połóż kapustę na durszlak i przepłucz ją raz dokładnie. Następnie spróbuj odrobiny kapusty i oceń, czy jest ona odpowiednia. Jeśli będzie za bardzo kwaśna, to przepłucz ją jeszcze raz, pamiętając jednocześnie, że nie powinna być zupełnie jałowa. Następnie wyjmij kapustę z durszlaka na deskę i pokrój ją na kawałki.
Gotowanie kapusty
Kapustę włóż do garnka i zalej szklanką wody. Następnie dopraw ją odrobiną soli i pieprzu, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Kapustę należy gotować do miękkości, dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Kiedy będzie już miękka, dodaj także zeszkloną na maśle cebule posiekane na drobno. Całość wymieszaj.
Gotowanie grochu
Kiedy zauważysz, że kapusta już powoli robi się miękka, możesz zabrać się za gotowanie grochu. Odlej wodę, w której się moczył, i wlej nową, również pamiętając, by nalać jej trochę więcej. Gotuj groch na małym ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękki, wręcz rozpadający się. Pamiętaj, że groch należy mieszać co jaki czas, bo może się przypalić. Odcedź go i dodaj do kapusty.
Doprawianie
Teraz pozostało ci tylko doprawić kapustę. Będziesz potrzebowała do tego soli, pieprzu, około łyżeczki cukru oraz około 3 – 4 łyżki masła. Smacznego!