Proste sposoby czyszczenia grilla
Proste sposoby czyszczenia grilla
Sezon grillowy to nie tylko przygotowywanie potraw z grilla. To także dbanie o czystość urządzenia po wykorzystaniu. Smażenie jakiegokolwiek jedzenia na zabrudzonym ruszcie, wśród oparów ze starego tłuszczu jest nie tylko niesmaczne, lecz również niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, jak dbać o sprzęt, żeby był czysty i służył przez długie lata.
Po zimie
Zanim przejdzie się do używania grilla codziennie lub w każdy weekend, trzeba sprawdzić, jak wygląda po przetrwaniu zimy. Odpowiednia pielęgnacja sprzętu wymaga, aby przed schowaniem go do piwnicy albo na strych umyć go, wyczyścić, zabezpieczyć, lecz nie zawsze pamięta się o tym. Czasami jest to niedokładnie wykonane. W takiej sytuacji niezbędne jest usunięcie starego, zaschniętego tłuszczu. Można wykonać to przy pomocy gąbki oraz wody z mydłem, a gdy tłuszcz jest wyjątkowo oporny, przy pomocy szczotki.Aby nowe zabrudzenia były łatwiejsze do usunięcia, dobrze jest przed rozpoczęciem smażenia nasmarować ruszt olejem roślinnym. Wtedy po zakończeniu pieczenia będzie można przetrzeć go z zanieczyszczeń papierowym ręcznikiem i tym samym usunąć zabrudzenia.
Grill węglowy
Żeby rozpocząć czyszczenie grilla węglowego, trzeba poczekać, aż będzie w całości ostudzony. W przeciwnym razie można się poparzyć. Wyjąć ruszt, po czym usunąć popiół z paleniska. Pozostałe drobinki można usunąć przy pomocy zmiotki albo odkurzacza, następnie umyć go wodą albo wodą z dodatkiem mydła.Ruszt można w całości zalać wodą z mydłem lub wodą z dodatkiem 2 – 3 łyżek sody oczyszczonej. Moczyć przez 1 godzinę, jeżeli jest bardzo brudny. Jeśli zanieczyszczania nie są rozległe, wystarczy woda z mydłem i miękka ścierka. Po umyciu grilla należy wysuszyć go dokładnie, najlepiej na świeżym powietrzu. Jeżeli nie wykona się tego, sprzęt może pokryć się rdzą.
Grill elektryczny
Czyszczenie grilla elektrycznego nie jest szczególnie skomplikowanym procesem. Producenci sprzętu tego typu dbają, żeby było to proste i bezproblemowe. Podobnie jak w przypadku kuchenki, doprowadzanie grilla do porządku polega przede wszystkim na pozbyciu się tłustych plam i resztek jedzenia. Jeżeli zabrudzenia już zastygły, można użyć preparatów do czyszczenia grilla albo domowych środków, czyli wody z dodatkiem 2 – 3 łyżek octu.
Grill gazowy
Przed rozpoczęciem czyszczenia grilla gazowego trzeba odłączyć zasilanie gazem. Po wykonaniu tego sprzęt można rozłożyć na części, wyjąć ruszt, żeby ułatwić sobie pracę. Odpadki należy usunąć odkurzaczem lub zmiotką. Ruszt wymoczyć w wodzie – można do niej dodać mydło, ocet, sodę oczyszczoną, wedle uznania – przez 15 minut, po czym oczyścić ścierką albo szczoteczką do zębów. Przetrzeć suchą ścierką i pozostawić do całkowitego wysuszenia. Można zaimpregnować odpowiednim środkiem chemicznym, np. olejem w sprayu. Warto wyczyścić również elementy doprowadzające gaz, żeby działały poprawnie.