Jak przygotować oryginalne pisanki w listki?

Opiekun artykułu: lochness
Advertising
Jak przygotować oryginalne pisanki w listki?

Jak przygotować oryginalne pisanki w listki?

Wielka Sobota to czas nie tylko na zadumę i spokój, ale również czas święcenia pokarmów, a do tego niezbędne są pisanki – nieodłączny element każdego koszyczka ze święconką. Wiele domów ma swoje własne tradycje zdobienia – malowanie farbami, oklejanie – jednak zawsze można dodać do tradycji coś nowego i wykonać pisanki z listkami, proste i bardzo efektowne.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie pisanek z ozdobnymi listkami wymaga większej ilości produktów niż tylko barwnik spożywczy. Do ich wykonania należy zgromadzić:
    * 10 jaj,
    * drobne listki,
    * łupiny cebuli (lub barwnik do jaj),
    * pończochy.
    Listki można zdobyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy wyjść na spacer do parku lub na pobliską łąkę i zerwać trochę listków wyrastających właśnie roślin, koniczyny, jeżeli już jest, liści z drzew. Gdy pora wielkanocna omija czas pojawiania się kwiatów, równie dobrze do odbijania nadają się zioła, które można kupić w sklepie.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane i umyte listki należy nakleić na jajka. Najlepszym sposobem przy tworzeniu pisanek jest przylepianie na wodę, czyli zmoczenie listka i przyklejenie mocno do skorupki. Następnie każde jajko trzeba owinąć pończochą i zawiązać supeł lub związać silnie gumką tak, żeby jajo nie wyślizgnęło się w czasie gotowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dużego garnka włożyć przygotowane wcześniej łupiny cebuli, jajka w pończochach i zalać wodą. Następnie całość postawić na palniku, włączyć gaz i gotować przez 30 minut, aż jajka nabiorą pięknego brązowego koloru.Możliwe jest również farbowanie barwnikami spożywczymi, barwnikami specjalnie do jajek, jednak uzyska się wówczas bledsze kolory. Zamiast tego można użyć innych naturalnych barwników – buraka, liści hibiskusa, curry – żeby otrzymać głębokie kolory.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po ugotowaniu się jaj należy odczekać, aż całkowicie wystygną, wyjąć je z garnka i odwinąć z pończochy. Jeżeli była ona mocno, dobrze zawiązana, wówczas nie powinno dojść do przesunięcia się listków i będą one dobrze odbite.Po uwolnieniu pisanek z pończochy można od razu układać je w koszyczku lub na talerzu jako element dekoracji stołu. Bardzo dobrze prezentują się na zielonej bibule, mchu oraz rzeżusze, która często jest elementem dekoracyjnym świątecznego stroju.

Popularne tagi
  • mięso
  • odpowiednia waga
  • przynoszenie jaj
  • przygotowania wielkanocne
  • waciki
  • świętowanie tłustego czwartku
  • marzanna
  • zajączek z filcu
  • różowa kartka
  • sposób wykonania kartki wielkanocnej
  • kwiaty malwy
  • dodatki do oleju
  • naturalne kolory
  • kwiaty wiosenne
  • sposoby przygotowania pisanek