Jak wykonać ozdoby z masy solnej?
Jak wykonać ozdoby z masy solnej?
Masa solna jest niezwykle plastyczna, co umożliwia zastosowanie jej przy wykonywaniu różnego rodzaju ozdób. Sprawdza się zarówno do wykonywania dekoracji choinkowych, jak również do ozdób wielkanocnych. Można przygotować ją również jako element zabawy z dzieckiem i odkrywać zarówno jego, jak i swoją kreatywność.
Z czego wykonać masę?
Przygotowanie masy solnej jest niezwykle proste i można ją wykonać niemal natychmiast. Składniki często posiada się w domu i używa na co dzień. Aby masa miała dobrą konsystencję, najlepiej zmieszać ze sobą:
* 200 g mąki,
* 200 g soli,
* 125 ml wody.
Z podanych składników powstaje biała masa solna. Można ją urozmaicić, stosując barwniki spożywcze albo przyprawy o intensywnych kolorach, czyli paprykę, cynamon, kardamon.Zagniatanie masy
Żeby rozpocząć przygotowanie masy, należy zaopatrzyć się w dużą miskę, w której wygodnie będzie się zagniatało. Wsypuje się do niej mąkę, sól oraz wodę, a także barwniki spożywcze lub przyprawy, jeżeli masa solna ma przybrać odpowiedni kolor. Jeżeli chce się uzyskać kilka mas w różnym kolorze, należy albo podzielić składniki na mniejsze porcje, albo przygotować ich więcej. Wszystkie produkty w misce wyrabia się ze sobą niczym zwykłe ciasto na ciastka, aż masa będzie gładka i elastyczna. Najlepiej, aby nie było widać dużej ilości drobinek soli.
Przygotowanie masy
Gdy masa osiągnie już odpowiedni wygląd i konsystencję, można przejść do kolejnego etapu, jakim jest wałkowanie. W tym celu należy oprószyć mąką stół albo stolnicę, po czym przełożyć masę z miski na blat i rozpocząć wałkowanie. Najlepsza grubość dla masy to 3 centymetry. Dzięki temu nie popęka ona przy pieczeniu i będzie bardziej wytrzymała już po upieczeniu. Z rozwałkowanej masy łatwiej jest przygotowywać ozdoby oraz różnorodne kształty. Jeżeli chce się otrzymać z masy stojące postaci, wówczas konieczne jest zmodyfikowanie ciasta i dodanie większej ilości mąki.
Wycinanie ozdób
Z masy solnej można przygotować różnego rodzaju ozdoby – do dekoracji domu, na choinkę, tematyczne, np. na Wielkanoc. Przy wycinaniu dobrze sprawdzają się foremki do ciastek, które pozwalają w łatwy sposób wyciąć pożądany kształt. Jednak nie jest to jedyny sposób. Można wydrukować ciekawy wzór z Internetu, najlepiej na tekturce, przykładać do masy i wycinać nożem wzdłuż brzegu. Jeśli ozdoby mają wisieć, trzeba pamiętać o wykonaniu niewielkiego otworu, przez który będzie przewleczona nitka.
Utwardzanie masy
Po wycięciu wszystkich ozdób należy pozostawić je do wyschnięcia i stwardnienia na 10 – 20 godzin. Jeżeli nie chce się tyle czekać, wówczas można ułożyć ozdoby na blasze i włożyć do piekarnika na 3 – 4 godziny. Piekarnik należy nagrzać na 70 stopni Celsjusza.Masę solną można malować farbkami lub klejem z dodatkiem brokatu.