Jak upiec pyszny makowiec?
Jak upiec pyszny makowiec?
Wraz ze zbliżaniem się grudniowych dni coraz częściej myśli się o świętach i świątecznych wypiekach. Jednym z podstawowych, niezmiernie lubianych jest makowiec. Można go przygotować na różne sposoby i zazwyczaj każdy znajduje swój najlepszy, jednak jeśli chce się spróbować czegoś nowego, ale sprawdzonego, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie makowca wymaga dość dużej grupy składników, z których trzeba będzie wykonać ciasto oraz masę makową.Do ciasta potrzebne są:
* 400 g mąki,
* 250 g margaryny,
* 150 g cukru,
* 3 jajka.
Do masy makowej niezbędne będą:
* 900 g maku,
* 140 g cukru pudru,
* 2 jajka,
* 2 łyżki kaszy manny.Krok pierwszy
Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej. Pokroić ją na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dosypać cukier, mąkę oraz wbić 2 jajka. Wymieszać mikserem, po czym przesypać na posypany mąką stół albo stolnicę i szybko zagnieść. Kruche ciasto powinno mieć jak najkrótszy czas zagniatania.
Krok drugi
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1/2 cm. Przyciąć ciasto do rozmiarów prostokątnej formy, w której będzie się piekło ciasto. Nakłuć ciasto widelcem, żeby nie spęczniało podczas pieczenia.
Krok trzeci
Masę makową przełożyć z puszki do miski. Można również użyć maku nie z puszki, lecz wtedy trzeba go przynajmniej 3 razy zemleć, co jest dość czasochłonne.Żółtka oddzielić od białek. Białka pozostawić w osobnej misce, a żółtka oraz kaszę dodać do maku i zmiksować.
Krok czwarty
Białka ubić na puszystą, sztywną pianę, po czym rozpocząć dodawanie jej do masy makowej. Gdy połączą się w jedno, przełożyć masę makową na przygotowane ciasto, rozprowadzając ją po całej formie.Pozostałe ciasto zagnieść i wykroić z niego paski, którymi należy ozdobić wierzch ciasta. Jajko rozbełtać w misce i używając pędzelka, posmarować nim paski z ciasta. Dopiero po wykonaniu tego wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu podawać.