Jak przygotować maseczkę z moreli i brzoskwiń?
Jak przygotować maseczkę z moreli i brzoskwiń?
Morele i brzoskwinie... Właśnie o tym połączeniu będzie dzisiejszy artykuł. Nie mam zamiaru jednak rozwodzić się nad smakiem tych wspaniałych owoców. Skupię się bardziej na zastosowaniu ich w produkcji kosmetyków. O maseczce z samej moreli powstał już jeden tekst, z tego dowiesz się, czemu warto dodać do niej brzoskwinię. Połączenie obu tych owoców sprawi, że kosmetyk zyska właściwości nawilżająco-odżywcze. Idealnie sprawdzi się w przypadku posiadaczek zmęczonej skóry twarzy. Po zastosowaniu maseczki twoja skóra stanie się gładka, promienna i będzie miała bardzo przyjemny zapach. Pamiętaj o tym, że zadbana cera jest podstawą pięknego wyglądu oraz wspaniałego samopoczucia. Chcesz dobrze wyglądać? Nic prostszego! Wystarczy, że zapoznasz się z zamieszczonym poniżej przepisem. Przygotowanie maseczki jest niezwykle proste, więc nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Potem wystarczy już tylko ją nałożyć i obserwować zmiany, które pojawią się po jej użyciu.
Do przygotowania maseczki będziesz potrzebować:
Przygotowanie owoców
Najlepiej będzie, jeżeli maseczkę będziesz przygotowywać w kuchni. Odpowiednim miejscem będzie blat stołu – zmieścisz na nim wszystkie produkty oraz blender. Nie przejmuj się, jeżeli zakupione przez ciebie owoce są nieco poobijane, i tak musisz je pokroić. Zacznij od obrania ze skórki zarówno brzoskwini, jak i moreli. Następnie usuń z owoców pestki.
Rozdrabnianie
Gdy owoce będą już obrane i pozbawione pestek, trzeba je rozdrobnić. Najlepiej będzie, jeżeli wrzucisz wszystko do blendera. W ten sposób uzyskasz świetnie wymieszaną papkę, jakiej nie udałoby ci się uzyskać własnymi siłami.
Kolejne składniki
Po zmieleniu owoców przełóż je do miseczki. Teraz przyszedł czas na dołożenie innych składników. Dodaj więc miód oraz śmietankę. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Migdały
Teraz pozostało już tylko dodać ostatni ze składników – migdały. W momencie gdy znajdą się w miseczce, znowu musisz wymieszać jej zawartość. Czynność powinna trwać tak długo, aż papka w miseczce zacznie przypominać swoją konsystencją maseczkę. Jeżeli jest ona zbyt wodnista, możesz dodać do niej więcej migdałów albo miodu. Pamiętaj o tym, że im bardziej soczyste będą owoce, tym więcej migdałów musisz dodać do kosmetyku.
Chłodzenie
Gdy maseczka będzie już mieć pożądaną konsystencję, przyszedł czas na jej schłodzenie. Wstaw więc miseczkę do lodówki. Powinna w niej przeleżeć 30 minut.
Nakładanie
Gdy minie pół godziny, możesz już wyjąć miseczkę z lodówki. Maseczka jest już gotowa do nałożenia. Pamiętaj o tym, by nałożyć ją na oczyszczoną skórę twarzy. Kosmetyk powinnaś pozostawić na niej przez 20 minut.
Osuszanie
Po upływie tego czasu zmyj maseczkę przy użyciu ciepłej wody. Potem delikatnie osusz twarz. Teraz możesz nałożyć na nią krem, który zazwyczaj stosujesz wieczorem.