Jak przygotować grzybki z żołędzi?
Jak przygotować grzybki z żołędzi?
Jesień to niezwykły potencjał, jeżeli chodzi o dekoracje. Można zmienić swoje mieszkanie w jesienny ogródek. Co najprzyjemniejsze, część ozdób z powodzeniem może być wykonywana przez dzieci albo przy ich współudziale. Dotyczy to przede wszystkim ozdób z kasztanów, choć nie tylko. Równie dobrze sprawdzają się żołędzie, patyki i liście.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie grzybków z żołędzi nie jest problematyczne, jednak żeby przygotować je łatwo i w większej ilości, warto zawczasu zebrać niezbędne elementy. Należą do nich:
* żołędzie,
* biała modelina,
* patyczki,
* kawałek drewna,
* wiertarka (opcjonalnie).Etap pierwszy
Przygotowane żołędzie umyć, jeśli są zabrudzone, a następnie oderwać ich kapelusiki. Nie jest to trudne. Zazwyczaj wystarczy mocniejsze szarpnięcie i kapelusik zostaje w ręku. Nie wolno jednak szarpać za mocno, żeby nie zniszczyć kapelusika.
Etap drugi
Uzyskane kapelusiki trzeba wypełnić modeliną. Ze względu na to, że modelina jest twarda, należy najpierw rozgrzać ją w rękach, żeby nieco zmiękła, a następnie wypełnić nią kapelusik równo z krawędziami.
Etap trzeci
Patyczki połamać na mniejsze części. Nie muszą być bardzo długie, chyba że chce się je wbić w ziemię, np. w doniczce, wtedy można zostawić nieco dłuższe. Patyczki wbić w środek modeliny, będą stanowiły nóżki grzybków.
Etap czwarty
Po wbiciu patyczków grzybki z żołędzi są praktycznie gotowe. Można je wbić w dowolne miejsca – w doniczkę z ziemią, żeby ozdabiały kwiatki, albo w zieloną modelinę. Z powodzeniem nadają się również do wykonania przenośnej ozdoby.W tym celu należy wywiercić w kawałku drewna otworki, w które można będzie włożyć końcówki patyczków. W otworki wsadzić patyczki grzybków, a następnie układać ozdobę w dowolnym miejscu. Można połączyć ją z suchymi liśćmi, tworząc na stole, na parapecie albo na szafce jesienne aranżacje.