Jak przygotować cynamonowe ozdoby na choinkę?
Jak przygotować cynamonowe ozdoby na choinkę?
Zapach cynamonu jest dla mnie nieodzownym znakiem, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym, trzeba będzie ubrać choinkę. Któż z nas nie lubi tej czynności? Zapewne znajdą się wyjątki, które wyrosły już z tego, że ekscytują się samą myślą o drzewku. Ja do nich nie należę, dlatego uczciwie poinformuję, że ten artykuł jest pisany z myślą o tych, którzy lubią ubierać choinkę albo dekorować świąteczny stół.Mężczyźni może nie są tak przeczuleni na tym punkcie jak kobiety. Panie uwielbiają ozdoby i sam proces zdobienia. Poza tym lubimy mieć niepowtarzalne rzeczy. Niepowtarzalnie ozdobiona choinka? To brzmi interesująco dla większej części przedstawicielek płci żeńskiej. A jeśli dodam, że takie ozdoby roztoczą w mieszkaniu wspaniałą woń cynamonu, ta część będzie całkowicie przekonana, że chciałaby mieć takie ozdoby. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że możesz przygotować je własnoręcznie i nie zajmie ci to zbyt wiele czasu. Efekt z pewnością będzie wspaniały. Dlatego też nie zwlekaj, przeczytaj poniższą instrukcję i sama zacznij tworzyć ozdoby, które możesz powiesić na choince albo rozłożyć na talerzyku i umieścić na świątecznym stole.
Do stworzenia ozdób choinkowych będą ci potrzebne:
*Podana ilość składników wystarczy ci na 25 małych ciasteczek albo 18 nieco większych.
Zmieszaj ze sobą składniki
Do miski dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz ziele angielskie. Wymieszaj to tak, by stworzyć jednolitą mieszankę. Następnie dołóż starte jabłko. Kolejny raz wymieszaj zawartość miski. Tym razem jednak postaraj się stworzyć z tych składników coś na kształt sztywnego ciasta.
Wałkowanie
Najlepiej będzie, jeśli umieścisz zawartość miski na stolnicy. Potrzebna ci będzie płaska powierzchnia, a wyłożenie tego pseudo ciasta na blat stołu czy szafki, mimo wszystko wydaje się mało higienicznym posunięciem. Weź wałek i rozwałkuj masę na grubość około 0,5 cm. Nie powinna być krótsza, gdyż wtedy zacznie się łamać.
Wycinanie ciastek
Teraz przyszedł czas na wycinanie. Najlepsze do tego będą foremki, którymi wykrawasz bożonarodzeniowe ciastka. To, czy zrobisz ciastka o takim samym kształcie, czy wybierzesz różnorakie, zależy wyłącznie od ciebie.
Utwardzanie ciastek
W każdym z ciastek zrób otworek. Postaraj się, by był na tyle duży, aby zmieścić tasiemkę. Do wykrojenia dziurki najlepsza będzie plastikowa słomka. Używając jej, będziesz mieć pewność, że będzie miała odpowiednią wielkość. Po przedziurkowaniu każdego z ciastek przełóż je na tacę. Następnie znajdź im miejsce, w którym będą mogły spokojnie przeleżeć 4 – 5 dni. Nie przykrywaj ich, pozwól, aby powietrze je wysuszyło. Ciastka powinny leżeć w temperaturze pokojowej. Zbyt niska albo za wysoka mogą im zaszkodzić.
Ozdabianie
Gdy twoje ciastka wyschną, możesz zacząć je ozdabiać. Na rynku jest wiele produktów, które ci w tym pomogą. To, jak udekorujesz ozdoby, zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej.
Nawlekanie na tasiemki
Pozostało już tylko jedno – musisz nawlec ozdoby na wstążki. Dzięki nim będą mogły zawisnąć jako ozdoby na twojej choince. Jeżeli nie zrobiłaś w nich otworów, możesz po prostu ułożyć je na talerzyku i ozdobić nimi świąteczny stół.