Jak przygotować choinki z masy solnej?
Jak przygotować choinki z masy solnej?
Grudzień to czas robienia ozdób choinkowych z różnego rodzaju materiałów. Papier kolorowy, bibuła, suszone owoce, makaron – to wszystko może być użyte do przygotowania ozdób zarówno na świąteczne drzewko, jak również do dekorowania stołu. Jednym z popularniejszych materiałów, z których można wykonać ozdoby, jest również masa solna, której używanie może być dobrą zabawą w każdym wieku.
Przygotowanie masy solnej
Do wyrobienia masy nie potrzeba wiele – sól kuchenną, mąkę i wodę. Proporcje mogą być różne, w zależności od tego, jaką ilość masy chce się uzyskać. Jednak jeżeli robi się pierwszy raz, można skorzystać z najbardziej popularnego przepisu, który zakłada wykorzystanie 200 gramów mąki, 200 gramów soli kuchennej oraz 125 mililitrów zimnej wody. Na początek należy połączyć mąkę z solą i do tej mieszanki stopniowo dolewać wody, po trochu, nie wszystko naraz, jednocześnie wyrabiając masę. Powinna uzyskać elastyczną konsystencję, która nie będzie ani zbyt twarda, co utrudniłoby wyrabianie, ani zbyt miękka, ponieważ nie będzie się dobrze sklejać.
Podczas wyrabiania
Czas wyrabiania masy to zazwyczaj 5 – 10 minut, aż do momentu, kiedy będzie ona odpowiednio plastyczna i zdatna do tworzenia z niej ozdobnych choinek, które zastąpią bombki choinkowe albo urozmaicą drzewko. Jednak w zależności od użytej mąki – pszenna, luksusowa, tortowa – masa może sklejać się w różnym tempie oraz potrzebować więcej albo mniej wody. Gdy będzie potrzebowała więcej, może być to znakiem, że zacznie pękać w trakcie pieczenia, ponieważ masa będzie zbyt wilgotna. Żeby w trakcie wycinania ozdób nie obawiać się o pozostałą część masy i jej wyschnięcie, należy trzymać ją w zamkniętym pojemniku albo przykryć folią.
Kolorowa masa
Masa z podstawowych składników jest biała lub delikatnie beżowa. Można ją w całości zamalować farbami na dowolny kolor, ale możliwe jest także urozmaicenie jej już na etapie wytwarzania. Wystarczy przygotować do tego mocno barwiące składniki: 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę kawy, zielony barwnik. Kurkuma nada masie żółty odcień, kawa brązowy, a zielony barwnik zielony. Dzięki takim zabiegom choinki z masy będą miały ładny, jednolity kolor. Po wypieczeniu ich w piekarniku można zdecydować się na ozdabianie albo powiesić je na choince od razu po wpleceniu nitek.
Wycinanie i ozdabianie
Masę solną rozwałkowuje się na stolnicy posypanej mąką, aby uniknąć przylepiania, a następnie foremką w kształcie choinki wycina się kształty i układa je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Po wypełnieniu jej w całości wkłada się ją do piekarnika nagrzanego do 75°Celsjusza. Suszenie masy w taki sposób może zająć nawet 2 godziny, ale trzeba uważać, aby choinki nie popękały. Po wyjęciu ich z piekarnika trzeba odstawić ozdoby do ostygnięcia, a następnie można dekorować – farbami, koralikami, wstążkami. Do masy solnej można przykleić wszystko, więc zarówno dorośli, jak i dzieci mogą dać się ponieść wyobraźni. Warto urozmaicić ozdabianie i zabawić się w rodzinny konkurs na najlepiej ozdobioną choinkę. Przed pieczeniem trzeba również pamiętać o zrobieniu przy pomocy słomki dziurek na szczytach choinki. Przez nie będzie można przewlec nitki do zawieszenia.