Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu gotowania z kuchni?
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu gotowania z kuchni?
Zapach pysznego jedzonka rozprzestrzeniający się po całym mieszkaniu jest przyjemny, lecz jeśli trwa zbyt długo bądź miesza się z innymi, potrafi dać w kość. Szczególnie jeśli robiłeś potrawy z czosnkiem, rybą bądź o innym charakterystycznym zapachu. Zapach, choć go nie widzimy, potrafi jednak schować się przed nami w wielu miejscach i towarzyszyć nam przez naprawdę długi czas. Jeśli masz dość jego towarzystwa, pozbądź się go raz, a dobrze. Jak to zrobić?
Wytrzyj plamy z oleju
Pryskający podczas smażenia olej uwielbia osadzać się na wielu elementach w twojej kuchni, co może być powodem nieprzyjemnych zapachów. Zaschnięty tłuszcz jest zmorą wszelkich kuchni i nie dość, iż paskudnie wygląda, to na dodatek czasem okropnie śmierdzi. Zbiera także wszelkie inne zabrudzenia i zapachy, przez co efekt jest jeszcze gorszy. Co więcej, potrafi się schować w trudno dostępnych zakamarkach, z których ciężko go wymyć. Staraj się po każdym smażeniu umyć dokładnie całą okolice kuchenki i nie odkładaj tego na później. Czym grubsza warstwa zaschniętego tłuszczu, tym gorzej.
Umyj płytki
Zazwyczaj podczas sprzątania myjemy podłogę, blaty, kuchenkę i sprzęt elektryczny. Zapominamy jednak o rzeczy, która również potrafi się solidnie ubrudzić. Mowa tutaj oczywiście o płytkach na ścianie, które również zbierają brud. Szczególnie te, które znajdują się w okolicy kuchenki. Na nich również znajduje się kleisty brud, który pachnie niezbyt zachęcająco. Nie zapominaj więc o regularnym myciu wszelkich płytek. Możesz to zrobić płynem do szyb i przetrzeć ścierką. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, ile brudu na nich zalegało. Świetnym urządzeniem do mycia płytek na ścianie jest również myjka parowa, która rozpuści zaschnięty brud.
Umyj piekarnik
Czasem przykry zapach w kuchni wydziela się podczas gotowania, jednak nie przypomina w niczym zapachu potrawy, którą gotujemy. To może oznaczać, iż jego źródłem jest jest brudna kuchenka lub piekarnik. Zajmij się wyczyszczeniem tego od razu, bowiem spalające się tłuszcze i zabrudzenia nie tylko brzydko pachną i mogą przejść do twojej potrawy, ale również są niezdrowe. Któż chciałby jeść szarlotkę, która przeszła smakiem spalenizny?
Nie idź na łatwiznę
Maskowanie brzydkiego zapachu odświeżaczami powietrza lub świeczkami zapachowymi to droga donikąd. Jeśli problem tkwi w zabrudzeniach, odświeżacz pomoże jedynie chwilowo, maskując brzydki zapach, lecz go nie usunie. Z czasem i tak wyjdzie on na pierwszy plan i będzie uciążliwy. Lepiej gasić pożar w zarodku, niż pozwolić mu się rozprzestrzeniać.