Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu gotowania z kuchni?

Opiekun artykułu: pww
Advertising
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu gotowania z kuchni?

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu gotowania z kuchni?

Zapach pysznego jedzonka rozprzestrzeniający się po całym mieszkaniu jest przyjemny, lecz jeśli trwa zbyt długo bądź miesza się z innymi, potrafi dać w kość. Szczególnie jeśli robiłeś potrawy z czosnkiem, rybą bądź o innym charakterystycznym zapachu. Zapach, choć go nie widzimy, potrafi jednak schować się przed nami w wielu miejscach i towarzyszyć nam przez naprawdę długi czas. Jeśli masz dość jego towarzystwa, pozbądź się go raz, a dobrze. Jak to zrobić?

Advertising
Advertising
  • Wytrzyj plamy z oleju

    Wytrzyj plamy z oleju

    Pryskający podczas smażenia olej uwielbia osadzać się na wielu elementach w twojej kuchni, co może być powodem nieprzyjemnych zapachów. Zaschnięty tłuszcz jest zmorą wszelkich kuchni i nie dość, iż paskudnie wygląda, to na dodatek czasem okropnie śmierdzi. Zbiera także wszelkie inne zabrudzenia i zapachy, przez co efekt jest jeszcze gorszy. Co więcej, potrafi się schować w trudno dostępnych zakamarkach, z których ciężko go wymyć. Staraj się po każdym smażeniu umyć dokładnie całą okolice kuchenki i nie odkładaj tego na później. Czym grubsza warstwa zaschniętego tłuszczu, tym gorzej.

  • Umyj płytki

    Zazwyczaj podczas sprzątania myjemy podłogę, blaty, kuchenkę i sprzęt elektryczny. Zapominamy jednak o rzeczy, która również potrafi się solidnie ubrudzić. Mowa tutaj oczywiście o płytkach na ścianie, które również zbierają brud. Szczególnie te, które znajdują się w okolicy kuchenki. Na nich również znajduje się kleisty brud, który pachnie niezbyt zachęcająco. Nie zapominaj więc o regularnym myciu wszelkich płytek. Możesz to zrobić płynem do szyb i przetrzeć ścierką. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, ile brudu na nich zalegało. Świetnym urządzeniem do mycia płytek na ścianie jest również myjka parowa, która rozpuści zaschnięty brud.

  • Umyj piekarnik

    Czasem przykry zapach w kuchni wydziela się podczas gotowania, jednak nie przypomina w niczym zapachu potrawy, którą gotujemy. To może oznaczać, iż jego źródłem jest jest brudna kuchenka lub piekarnik. Zajmij się wyczyszczeniem tego od razu, bowiem spalające się tłuszcze i zabrudzenia nie tylko brzydko pachną i mogą przejść do twojej potrawy, ale również są niezdrowe. Któż chciałby jeść szarlotkę, która przeszła smakiem spalenizny?

  • Nie idź na łatwiznę

    Nie idź na łatwiznę

    Maskowanie brzydkiego zapachu odświeżaczami powietrza lub świeczkami zapachowymi to droga donikąd. Jeśli problem tkwi w zabrudzeniach, odświeżacz pomoże jedynie chwilowo, maskując brzydki zapach, lecz go nie usunie. Z czasem i tak wyjdzie on na pierwszy plan i będzie uciążliwy. Lepiej gasić pożar w zarodku, niż pozwolić mu się rozprzestrzeniać.

Popularne tagi
  • ozdoba
  • plamy z żywicy
  • porządki w szafie
  • stal
  • płukanie jedwabiu
  • pudełko
  • zasady prania
  • ścierka z mikrofibry
  • tłuste plamy
  • sposoby wybielania odzieży
  • farbowanie spodni
  • jak umyć okna domowymi sposobami
  • jak usunąć plamy z długopisu
  • truskawki
  • świeczki