Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
W lodówce trzyma się wiele rzeczy do jedzenia, które wydzielają zapach, nawet jeżeli są szczelnie zapakowane. Szczególnie produkty mięsne i niektóre sery potrafią uprzykrzyć otwieranie lodówki oraz powodować, że inne przesiąkają intensywnie nie swoim aromatem. Jednak tej sytuacji z powodzeniem i prosto można zapobiegać.
Sprawdzaj jedzenie
Są produkty, które z powodzeniem mogą być dłużej trzymane w lodówce, jednak warto przeglądać codzienne zawartość produktów w lodówce. To, co już się psuje, usuwać; to, co nie wymaga chłodzenia, czyli puszki i słoiki, przełożyć do szafek. Jajka należy wyjąć ze sklepowych opakowań, ponieważ są one siedliskiem bakterii. Produkty surowe, zwłaszcza mięso, nie powinny być trzymane w lodówce – nawet jeśli jest przykryte – dłużej niż jeden dzień, gdyż czają się w nich bakterie niebezpieczne dla innych produktów bakterie. Warto również zwrócić uwagę na układ produktów. Lepiej nie układać ich bardzo blisko tylnej ścianki ze względu na to, że utrudnia to krążenie powietrza w lodówce.
Woda i ocet
Mało kto ma czas i chęci myć lodówkę codziennie, jednak jeżeli brzydki zapach nie chce się ulotnić i nic nie pomaga, warto przeczyścić ją dokładniej. Najlepiej nadaje się do tego woda i ocet. Należy wyjąć z niej wszystkie produkty, po czym przygotować ściereczkę nasączoną wodą i octem. Dokładne umycie nią lodówki, wszystkich półek, ścianek i pojemników nie tylko zdezynfekuje urządzenie, ale również odświeży je i unicestwi przykry zapach, który doskwierał przy otwieraniu.
Pakuj jedzenie
Jedzenie tylko w folii szybko się psuje, bez niej szybko wysycha, jednak położenie do lodówki produktów o intensywnym zapachu bez żadnego przykrycia sprawi, że będzie się ciągle czuło ich zapach. Przy otwieraniu i przy jedzeniu innych rzeczy, które nimi przesiąkną. Dobrze jest zainwestować w specjalne plastikowe pojemniki, w których można przechowywać jedzenie. Można je kupić w różnej wielkości oraz z różnym zamknięciem. Nadają się do przechowywania mięs, serów, warzyw i owoców. Nie tylko nie pozwalają na rozprzestrzenianie zapachu, ale pozwalają na uporządkowanie produktów znajdujących się w lodówce.
Zabić zapach
Po wymyciu lodówki zawsze warto zadbać o to, żeby ładny lub neutralny zapach utrzymywał się znacznie dłużej. W związku z tym należy na małym talerzyku albo w niewielkiej miseczce położyć jeden z produktów, które potrafią zabijać zapach. Bardzo dobrze sprawdza się w tej sytuacji kawa. Wystarczy jedna łyżeczka na tydzień. Poza kawą można stosować również sodę oczyszczoną, miseczkę świeżego mleka, zasuszone listki zaparzonej herbaty, kilka łyżek proszku do pieczenia albo aromat waniliowy. Dzięki temu będą zabijane nawet najbardziej nieprzyjemne zapachy, co spowoduje, że lodówka zawsze będzie w dobrym stanie i przyjemnie będzie się do niej zaglądać.